Biografens historie


Toftlund fik sin første biograf i 1912, hvor Frederich Heinrich Mathias (kaldet Peter Flensburg) åbnede Kosmorama i Østergade. En del år senere rejste han fra Toftlund, men sønnen overtog biografen og drev den videre i en årrække. På et tidspunkt blev der drevet biograf fra Centralhotellet, der lå der, hvor Lidl og Fakta ligger nu.

Den nuværende Toftlund Biograf blev bygget i 1952 og blev indtil 1977 drevet i privateje. I 1998 blev Støtteforeningen for Toftlund Biograf stiftet og biografen er siden blevet drevet som foreningsbiograf.

I 2003 gennemgik biografen en større renovering. Den store sal med plads til 120 personer blev ændret til en biografsal med plads til 80 personer og en mindre Flexsal med filmfremvisningsmulighed, men som også kunne omdannes til børneteatersal. Den sidste del af den gamle biograf endte som et dataundervisningslokale som nu er et Legetek. Ombygningen blev financieret med midler fra forskellige fonte 6,5 millioner og Nørre Ranstrup kommune 1,5 million

Sammen med Biografen, Biblioteket og Multisalen danner disse lokaler nu rammen om Kulturtorvet, som blev officielt indviet november 2004.

I 2011 blev begge biografens fremvisere digitaliseret. Biosal 1 fik desuden ogsa 3D udstyr.
I 2013 blev Flexsalen ombygget til en regular biografsal med plads til 40 gæster, da der ikke langere var
nogen, der ønskede at anvende flexfunktionen. Dermed kom der samme siddekomfort i begge sale og en langt bedre udnyttelse af biografens udstyr.

Siden digitaliseringen er biografens besøgstal steget jævnt og den anvendes flittigt af omliggende
daginstitutioner, skoler, kursuscentre og ikke mindst af biografgængere fra nær og fjern. Det årlige besøgstal ligger på mellem 8.000  & 10.000 gæster, der enten har varet til Børnebio, Skolebio, Seniorbio, Direkte opera, teater og balletforestillinger, Mad og Filmforestillinger eller til en af de mere end 150-200 spillefilm, der er på programmet i årets løb.

Biografen er et aktiv for Toftlund, som mange frivillige støtter med deres indsats som enten operatør eller
kioskpersonale. I dag er der ca. 50 frivillige, der holder liv i biografen.

For at biografen fortsat kan være et aktiv, er biografen tvunget til at være på forkant med den nyeste teknologi, sådan at vi kan fastholde og øge tilgangen af gæster til biografen, specielt de yngre generationer.

Lige nu (1919) findes der ca. 10 biografer i Danmark der har installeret Dolby ATMOS, men udviklingen går starkt og inden for de kommende 2 år vil der minimum være 2 helt nye biografer i næromradet (Haderslev & Sønderborg) og Ribe arbejder på at få Biograf igen.